lauantai 20. lokakuuta 2012

Tie tokokokeeseen käy Hartwall Areenan kautta

Phuuh. Meillä on ollut erittäin tapahtumarikas viikonloppu, eikä vielä ole kuin vasta lauantai! Tämä päivä kyllä jännitti niin paljon etukäteen, että viime yönä ei juurikaan tullut nukuttua. Vaan nyt se on ohi ja hauskaa oli! Saas nähdä kuinka pitkä tästä postauksesta tulee

Päivä käynnistyi meidän osaltamme tänään hyvissä ajoin, sillä hieman aamukahdeksan jälkeen pakkasin Aksun agilitytarvikkeineen autoon ja otin suunnaksi Hartwall Areenan ja siis Helsinki International Horse Shown (HIHS, tuttavallisemmin). Lähdimme osaksi aamun Family circus -ohjelmanumeroa parin muun agilitykoirakon kanssa. Tässä show-osiossa esiintyi agilitykoirien lisäksi poneja sun muita, joten meidän osuutemme oli vain vartin pituinen, vaikka itse family circus pidempi olikin. Agilitykoirakoiden kesken käytiin siis leikkimielinen knockout -kisa. Aksu kuumui lähtöjärjestelyistä niin paljon, että lähti ihan huolella lapasesta. Ensimmäiset pari hyppyä Aksu malttoi suorittaa ihan hyvin, mutta kepeille mentäessä katsoikin paremmaksi käydä tsekkaamassa viereisen radan koiran ja pitkin kenttää laukkoessaan naurattikin yleisöä. Kierroksensa tehtyään Aksu palasi luokseni ja saimme radan suoritettua loppuun. Kepeillä Aksu tosin ei hakenut ensimmäistä väliä ollenkaan, enkä viitsinyt sitä siihen painostaa: Tilanne oli niin jännittävä ja erilainen, että halusin sen pitää mieluummin rentona ja siis jättää vaatimiset välistä tällä kertaa.


Vasemmalla: Omaa vuoroa odottelemassa, kohta mennään. Taustalla esiintymisareena.
Oikealla: Ohi on! Palkaksi pussi ruokaa ja iso kasa nameja (jotka eivät päätyneet kuvaan)


Siellä niitä heppoja ulkoili!

Retki Hartwall Areenalle oli niin jännittävä ja väsyttävä, että kotimatkalla takapaksissa torkkui kyllä väsynyt merle. Aksu ei ole liiemmin hevosia nähnyt ja nyt niitä sitten nähtiin ihan hirvittävän monta yhdellä kertaa, kun kuljimme sisään areenalle ihan samasta ovesta, kuin hepatkin ja lämmittelimme samalla tiepätkällä, kuin hepat. Aksu suhtautui heppoihin kohteliaasti, eikä rähissyt tai murissut niille ollenkaan. Kiinnostuneena vain hieman haisteli niiden suuntaan. Hepatkin suhtautuivat koiriin vähintäänkin yhtä kohteliaasti. Paikalla oli myös kaksi laamaa, jotka selvästi tuoksuivat Aksun kirsuun paljon heppoja mielenkiintoisemmilta!

Olen kyllä ihan hurjan ylpeä Aksusta! Se ylitti itsensä noin miljoonakertaisesti tänään! Kukaan Aksun lähipiiristä ei taatusti olisi vielä pari vuotta sitten uskonut, että lokakuussa 2012 Aksu astelee Hartwall Areenalle heppojen, vieraiden ihmisten ja junankolinoiden ohi ja esiintyy kuulutusten, yleisön taputusten ja kirkkaiden valojen keskellä niiii-in rohkeasti! Huippuhurtta! Palkaksi suorituksestaan Aksu saikin iiison kassin nameja, valtavasti rapsutuksia ja kipollisen lemppariruokaansa. Mahtavaa Pakkel!Pian agilityesityksen jälkeen olikin aika Aksun ja minun liueta paikalta kotia kohti, jotta ehtisin ajoissa tokoilemaan Jäynän kanssa. Jäynä siis otti tänään toisen tokokokeilunsa. Syyskuun tokokoe oli sellainen ex tempore -juttu ja oikeasti meidän oli tarkoitus korkata tokot virallisesti vasta tänään. Koska meillä nyt sitten se ALO1 oli jo kisakirjaan merkittynä, olin ilmoittanut kokeenjärjestäjille, että me nyt sitten tullaankin koettamaan onneamme avoimeen. Olin jo aikapäivää sitten päättänyt, että Jäynän kanssa jätetään alokasluokka taakse heti, kun ensimmäinen ykkönen kirjataan kisakirjaan. Alokkaan paikkamakuista kuulee niin villejä juttuja, etten halunnut koetella meidän koeonneamme siltä osin yhtään enempää, kuin oli ihan pakko.

Paikkamakuu 10
Seuraaminen 7
Liikkeestä maahanmeno 9
Luoksetulo 7
Liikkeestä seisominen 8,5
Noutaminen 10
Kauko-ohjaus 10
Estehyppy 10
Kokonaisvaikutus 10

YHT 180 pistettä, Kunniapalkinto ja luokkavoitto!

Jännitin etukäteen kaikkein eniten paikkamakuuta. Jäynä on ollut edelleenkin ihan älyttömän varma paikkamakuussa, mutta koska treenitilanne on aina eri juttu, kuin koetilanne, niin jännitin hommaa ihan tosi paljon. Koko jännittäminenhän oli sitten täysin turhaa, sillä Jäynä hoiti homman kotiin varmasti ja rauhallisesti. Juuri siten, kuin on opetettukin!

Yksilöliikkeitä lähdimme Jäynän kanssa suorittamaan heti ensimmäisenä ja jälkikäteen ajatellen epäonnistuin virittelyssä pahemman kerran. En oikeastaan edes ennättänyt viritellä Jäynää kunnolla, sillä hosuin kehäänmenon kanssa, vaikka olisin ilmeisesti saanut viritellä koiraa hitusen pidempäänkin. Jäynä oli välistä jääneen virittelyn takia vielä seuruun aikana ihan unessa (paikkamakuufiiliksissä) ja seurasi ihan luokattoman huonosti! Se ei ole ikinä esitellyt niin kauhistuttavaa seuruuta. Onneksi tyyppi sitten havahtui töihinkin jossain vaiheessa ja pisterivi koheni loppua kohden! Jälleen kerran meille sattui sellainen tuomari (Ilkka Sten), joka ei pisteytyksiään kommentoinut yhtään, joten en edes lähde arvailemaan, mistä pistevähennykset tulivat jäävissä (tosin voisin silti veikata, että seuruussa oli jotain mätää). Luoksetulossa Jäynä lähti tulemaan niin lujaa, ettei se mitenkään saanut itseään pysäytettyä ajoissa ja siis valui aikas paljon. Koko jutun kruunasi lopun perusasento, joka jäi turhan väljäksi. Parempaa arvosanaa en tosin tästä liikkeestä edes odottanut, sillä luoksetuloa on treenattu hyyyvin vähän.

Viimeiset kolme liikettä sitten menikin ihan nappiin! Estehyppy on Jäynän suuri lemppari ja jostain syystä se tykkää etenkin siitä, kun se saakin hypätä esteen toiselta puolelta takaisin luokseni. Jäynällä on siis tapana hypätä ensin tosi lyhyt hyppy esteen yli ja kääntyä heti esteen toisella puolella lähes esteeseen kiinni istumaan. Tämä ei onneksi siinä mielessä haittaa, että ponnistusvoimaa löytyy Jäynästä yllinkyllin ja paluuhyppy on ihan pala kakkua, vaikka vauhtia hyppyä varten ei olekaan tilaa ottaa! Hauskan siitä paluusta tekee sitten se, että Jäynä on käsittänyt homman niin, että sen pitäisi pyrkiä yhdellä ainoalla loikalla esteen toiselta puolelta takaisin sivulleni Siinä sai tuomarista lähtien kaikki nauraa, kun Näätä pomppasi korkean ja pitkän loikan ja naama hymyssä asetteli itsensä takaisin perusasentoon, epäilemättä hyvin tyytyväisenä siitä, että oli onnistunut yhden loikan taktiikassaan!

Avoykkösen myötä Jäyskän tokokokeet olivatkin sitten siinä tämän vuoden osalta. Nyt treenataan uusia liikkeitä kuntoon ja ensi vuonna suuntana on VOIVOI! Täytyy kyllä loppuun vielä todeta, että Jäynä on kyllä ihan huisin pätevä tokokoira! Tykkään!

25 kommenttia:

 1. No huhu! Teillähän on lähtenyt tokoura ihan hurjan nopeasti käyntiin. Onnea superpaljon sulle ja pätevälle tokoJäynälle! :)

  Miekin kyllä yritän päästä tuosta Alosta pois ihan just paikkiksen takia. Meillä oli ekassa kokeessa jo ihan tarpeeksi dramatiikkaa, ja siellä kyllä sattui ja tapahtui ihan useamman kuin yhden kerran.

  VastaaPoista
 2. Meillä on kyllä tokokoeura pyörähtänyt käyntiin ihan loistavasti! Nyt vain sitten pitää treenailla niitä ylempiä luokkia kuntoon. Niissä on jo ihan toisella tavalla haastetta! :D Kiitos onnitteluista!

  Meilläkin siellä ALOssa yksi koira nousi paikkamakuusta ja sen ohjaaja kutsui sen sieltä pois "tänne"-käskyllä. Onneksi Jäynän kanssa on sellainenkin tilanne treenattu ja se ei mennyt halpaan. Aksun kanssa siellä alossa sitten sattui ja tapahtui.. :/

  VastaaPoista
 3. Vautsi, teillä on mennyt kyllä hyvin! :-D

  VastaaPoista
 4. Ei huonot pinnat. :) Onnea vielä tätäkin kautta!

  VastaaPoista
 5. Sullahan on ollut aikamoinen vauhtipäivä! Onnea upeasta tokotuloksesta! :)

  VastaaPoista
 6. Nelli,
  Juu! Nyt on hyvä putki päällä! :D

  Eeva,
  Kiitos vielä! :)

  Nath,
  Joo kiirettä on pitänyt! Molemmat koirat on myös tienanneet nameja omat kassilliset :D Kätevää. Kiitos onnitteluista!

  VastaaPoista
 7. Wautsi wau, ei voi kuin ihailla teidän tokotuloksia! Ja miten rohkea Aksu, hienoa! :) Miten kiva, että erittäin haastavan koiran jälkeen olet saanut treenattavaksi koiran, jonka kanssa on ilo kisata ja tehdä töitä. Jäynä vaikuttaa superpätevältä! :) Vaikka Aksu on varmasti kehittänyt sinua kouluttajana tosi paljon, ja veikkaisin että olet osannut opettaa Jäynälle kaiken alusta alkaen oikein, siksi siitä on tullut niin pätevä. Kun ei ne lahjakkaimmatkaan koirat synny se EVL-siru päässä, vaan vaativat myös taitavan kouluttajan. :)

  VastaaPoista
 8. Onnea tosi paljon! Nopeesti ne kaksi ensimmäistä luokkaa menikin.;) Mua kanssa kauhistuttaa ne villit jutut alokkaan paikkamakuusta, että olen kanssa ajatellut jättää sen TK1-tunnuksen hakematta ja siirtyvän avoimeen heti ensimmäisestä ykkösestä.. sitten kun se joskus tulevaisuudessa tulee.:P

  VastaaPoista
 9. No vau, onnea taas! :D Vissiin se on helppoa kun sen osaa. ;)

  VastaaPoista
 10. WOW! Onnea tuhannestimiljoonasti :-) Taitava pari ja Jäynä on niiiiiin kaunis <3

  VastaaPoista
 11. Kas tekin olette tokoilleet! Onnea paljon, Jäynän ura näyttäisi etenevän jouhevasti. Hukan kanssa kävi alemmissa luokissa myös joskus tuo, että alussa se haahuili ja loppua kohden rupesi oikeasti skarppaamaan - myöhemmin mietin, että olisi ehkä pitänyt lämmitellä se paremmin. Mutta erittäin komea palkintokasa kuvassa. JA SUKLAATA.

  VastaaPoista
 12. Hihi, meikäläinen oli Areenalla kattomassa teidän agi-shown, kun voitin Pedigreeltä liput. Ihana Aksu :)

  Onnea Jäynän menestyksestä, ei voi kuin ihailla noin taitavaa tyttöä jota on vielä kauniilla ulkomuodolla siunattu! :)

  VastaaPoista
 13. Paras Jäynä!<3 Onnea aivan mahottomasti! :D Kohtahan sulla on jo TVA

  VastaaPoista
 14. Mari,
  Kiitos onnitteluista! Aksua treenatessa on kyllä hihaan päätynyt ässä jos toinenkin. Niistä on ollut huimasti hyötyä Jäynää treenatessa! Toki Jäynä on myös ominaisuuksiltaan ihan toisenlainen (helpompi) koulutettava, kun sen kanssa pääsee enempi keskittymään itse asiaan, eikä niinkään esimerkiksi pelkästään erilaisiin häiriöihin siedättämiseen. :) Ja Aksu oli ihan huippurohkea agikoira eilen!

  Julia,
  Kiitos! Ei se helpolta silti tuntunut. Kyselin vielä ennen kehään menoa tutuilta ohjeita kehässä toimimiseen :D Koira osaa paremmin, kuin ohjaajansa.

  Jenny,
  Kiitoksia!

  Sara,
  Luulen, että meilläkin jäi tuo lämmittely/virittely vähän alkutekijöihinsä eilen. Toisaalta Jäynä on vielä hirvittävän nuori ja saattoihan sen harhailun laittaa iänkin piikkiin osittain. Palkintokassista löytynyt suklaalevy kyllä ilahdutti!

  Christina,
  Noniin. Heti, kun meidät joku bongaa, niin Aksu esittää täysin osaamatonta agikoiraa :DD Minua olisi muuten kiinnostanut nähdä se temppuja tekevä poni! Kiitos onnitteluista! Jäyskä on kyllä aika nätti :)

  Saara,
  Kiitos!

  Laura,
  Kiitti! VOI ja EVL vaatii minulta jo niin paljon enempi pohdiskelua, että eiköhän se TVA anna odottaa itseään. :D Joudun nyt vähän hiomaan strategioitani ja kenties hakemaan oppia viisaammilta, että saadaan nuo ylemmätkin luokat sujumaan :D

  VastaaPoista
 15. Hah, sama tääl :D Tosin, saattaa ainakin Fantal ja mulla venyä hyvin pitkäksikin tämä toko-ura, kun ei edes ALO:sta saada ykköstä >XD Hahah!

  VastaaPoista
 16. Laura,
  No mutta niitä ylempien luokkien liikkeitähän kannattaa aloitella jo nyt, vaikkei sitä ALO1:stäkään olisi taskussa. Ei tule sitten ikäviä kisataukoja kesken kaiken :D Kuten meille nyt tulee. Kurjuus.

  Maria,
  Kiitos! :)

  VastaaPoista
 17. Onnea ykkösestä, hyvä te! :) Sujui se noutokin pisteistä päätellen mallikkaasti, taisi olla viime hetken treeneistä hyötyä. :D Ja Aksu ollut aika rohkeana, hyvä!

  VastaaPoista
 18. Kiitos! Sujui ihan passelisti, vaikka täytyy myöntää, että ehdin sitä hermoilla :D Onneksi tehtiin sitä liikkuritreeniä, muuten olisi kyllä lähtenyt ennakoiden noutamaan :)

  VastaaPoista
 19. Kyyllähän me toki ollaankin jo aloiteltu, kun on ALOn liikkeet kyllästyttänyt! Mut esim luoksarin pysäytyksiä en halua treenata ennen kuin ALO on korkattu, mutta vaikkapa noutohan meillä on jo valmis ja esim ruutua ollaan kyl aloiteltu ja näin :)

  VastaaPoista
 20. Onnea vielä tätäkin kautta loistavasti menneestä tokokokeesta! :) Teidän tokot on kyllä lähteneet valtavan upeasti käyntiin. :D

  Ja ihanaa oli lukea myös Aksun upeasta suorituksesta, toi vaatii koiralta tosi paljon ja Aksulta varmaan vielä vähän enemmän =) Tuollaiset jutut lämmittää mieltä kyllä tosi pitkään, itsekin olin ihan fiiliksissäni varmaan kuukauden siitä kerrasta kun sain Tidin ekaa kertaa leikkimään kanssani meluisassa hallissa. :D

  VastaaPoista
 21. Vau! Hieno homma Akselilta!
  Ja onnea AVO1 tuloksesta, teillä on hieno tahti! Tsemppiä voivoi-luokkaa ;-)
  Me päästiin Tildan kanssa tokotreeneihin, innolla odotan mitä tulevan pitää!

  VastaaPoista
 22. No huhhuh!! :D Onnea sikana Jäynän AVO1:sestä! Nyt vaan voivottelemaan seuraavaksi, voisitte vaikka mun ja Sansin kanssa korkata voivottelun keväällä... ;D Ellet sitten ota ja repäse voin korkkausta vielä tän vuoden puolella xD No, milloin sitten menettekin voivottelemaan, toivon mukaan se ei voivotteluksi kuitenkaan mene ;)

  Aksukin pääsi kivaan tapahtumaan, hienoa! :D

  VastaaPoista
 23. Laura,
  Mullakin oli pari liikettä avossa, joita en kokonaiseksi koostanut ennenkuin oli se ALO1 varmasti kilpailukirjaan merkittynä. Vältyttiin turhalta ennakoinnilta :)

  Henni,
  Kiitos! Se on muuten ihan totta, että välillä sitä osaa olla iloinen ihan pienistä asioista ihan tosi pitkään. Etenkin, jos sen eteen on joutunut tekemään TÖITÄ. :)

  Kati,
  Kiitos onnitteluista ja tsempityksistä. Kivaa, että pääsitte Tildan kanssa tokotreeneihin! :)

  Amy,
  Kiitti! Ei me tämän vuoden puolella voittajaa vielä korkata :D Uskoisin, että tunnari ja ööh.. ruutu tuottavat työtä vielä tovin aikaa :D Kyllä se jonnekin ensi vuoden puolelle jää se luokka.

  VastaaPoista