torstai 8. marraskuuta 2012

Hetkellinen talvi

Keskiviikkona sateli taas hieman lunta. Maahankin sitä jäi hetkeksi, mutta pyryn jälkeen taivas selkeni ja aurinko lämmitti sen verran, että sinne menivät. Tämän talvisempia kuvia tuskin ihan pian saadaan, sillä ennusteet ovat vankasti plussan ja vetisateen puolella. Kurjuus.
Torstain ohjatuissa ageissa testattiin aussien älykkyyttä. Radan kaksi ensimmäistä hyppyä oli sijoiteltu siten, että jatkon kannalta oli kätevintä, jos sai itsensä tokan esteen taakse jo heti alkuunsa. Haasteena vain oli tokalta esteeltä katsottuna aivan toiseen suuntaan hypättävä ensimmäinen hyppy, joka olisi pitänyt siis ohjata etänä ja ohjaajasta poispäin. Kouluttaja ehdotti merkkaamista. Koska kaikkea pitää kokeilla (treeneissä ainakin (niin ja ihan toivottomina hetkinä kisoissakin)), jätin Aksun lähtöön, kävelin ekalle esteelle, osoitin estettä ja sanoin "tämä eka". Sen jälkeen lampsin toiselle esteelle ja annoin Aksulle lähtöluvan. Tuijotin epäuskoisena paikoilleni jähmettyneenä, kun Pakkel tosiaankin suoritti ensin sen minusta poispäin suuntautuvan ensimmäisen hypyn ja tuli sen jälkeen nätisti suorinta reittiä pitkin tokalle hypylle! Aivan, kuin olisimme aina harjoitelleet merkkaamista! Hieno tunne. Tätä täytyy ehdottomasti harjoitella lisää!

Jäynän tunnari etenee suorastaan harppauksittain. Tänään heitin lattialle kahdeksan kapulaa, joista yksi oli minun käpälöimäni (muita kapuloita olen käsitellyt vaihtelevasti joko (puhtaalla) soppakauhalla tai Pasin hanska kädessäni). Pyysin Jäyskän sivulle ja lähetin omaah -käskyllä etsimään. Jäynä haisteli rauhallisesti ja hetkeäkään epäröimättä poimi joukosta oman, jonka palautti sivulle asti. Hetken olin vielä hiljaa (ja katsoin, ettei ala mälvämään kapulaa, jos vitkuttelen kapulan ottamisen kanssa), jonka jälkeen pistin bileet pystyyn. Ahnena eläimenä Näätä oli ikionnellinen, kun noin simppelin jutun jälkeen taivaalta satoi natural menua. Hauska pentu!

Tunnaria on nyt treenattu noin kolmisen viikkoa eli aika lyhyessä ajassa senkin näemmä saa alkeista sinne melko hyvään tilaan. Turhaan kammoksuin koko liikettä. Vielä, kun saisin ryhdistäydyttyä ruudun treenaamisen suhteen! Etenisi sekin liike joutuisammin, jos vain jaksaisin treenata sitä.. Vaikka eihän meillä kiire ole! Koesuunnitelmia ei ihan lähitulevaisuudessa ole.

13 kommenttia:

 1. Täälläkin kaivattaisiin jo lunta. :( On niin pimeää koko ajan.

  VastaaPoista
 2. Se pimeys on kyllä ankeinta :( Sitten, kun useimmiten on vieläpä enemmän tai vähemmän sateista ja siis maa kokoajan märkä, niin tuntuu, että kaikki vähäinenkin valo suorastaan "imeytyy" maaperään :(

  VastaaPoista
 3. ahahaa ihanaa etten ole ainoa, joka sanoo vielä kakaraansa pennuksi - vaikka se täyttää näinä päivinä vuoden! huomasin nääs että jäynä ja unski ovat syntyneet samana päivänä :)

  huomaan nimittäin kutsuvani sitä vieläkin pennuksi, kakaraksi yms enkä tiedä milloin on aika päästää siitä irti :D onneksi on kohtalotovereita, ehkä meidän pennut on aina pentuja?

  VastaaPoista
 4. Mä kammoksun jo etukäteen tuota tunnarin opettamista, koska siitä kuulee paljon kauhutarinoita.:D On ne hauvat vaan fiksuja otuksia kun oppii asioita niin nopeesti.:)

  melkkua lainatakseen, Elsa on jo 1 v 8 kk ja sanon sitä pennuksi.;D On se vaan pääkopaltaan vielä täysi kakara.:D

  VastaaPoista
 5. Meillä Elvis 9v on edelleenkin "pentu" tai "nuori koira" ja jos Elkku on nuori koira, niin Jäynän on pakko olla pentu! :D

  Jenni,
  Itsekin kammosin tunnaria ihan hulluna. Sitten tajusin, että tuollainen tunnarinkaltainen hajutehtävähän ei ole temppu eikä mikään koiralle, jahka se älyää, mitä siltä vaaditaan. Ne pystyvät käyttämään kirsuaan niin paljon uskomattomampiinkin juttuihin. Vaikeinta on saada se vire sopivaksi :D En lähetä vielä Jäynää kapuloille täydeltä matkalta, jotta olisi rauhallinen kapuloilla. Hiljalleen lisätään matkaa. :)

  VastaaPoista
 6. Heippa! Uteliaana kysyn, miten olet edennyt Jäynän tunnariopettelussa eli siis mistä aloittanut jne.? Nalalla alkais oleen VOI-liikkeetkin tunnaria lukuunottamatta pikkuhiljaa hallussa. Jonkin verran ollaan sitäkin tehty, mutta vaihtelevalle menestyksellä ja jotenkin itsellä ihan hakusessa, että miten sen nyt loppujen lopuksi edes opettaisi :o

  VastaaPoista
 7. Vihdoinkin on etua pohjoisemmassa asumisesta. Täällä -6, lumi ja jää narskuvat jalkojen alla. Tänään jopa aurinko paistoi, joten oli valoisaa.

  Hienoa, että Jäynän tunnari etenee noin!

  P.S. Meillä on 1 v 9 kk vanha pentu.

  VastaaPoista
 8. Siis oikeasti mua kiinnostaa tietää, miten paljon noita tunnarikapuloita oikein tarvitsee, kun liikettä aloittelee? Mua lähinnä hurjistuttaa ajatus siitä, että ne on ihan kertakäyttökamaa... Mutta upeeta kuulla, että teillä edistytään! :-)

  Olisit vaan ihmeessä laittanut vähän selventävää ratapiirrosta tuosta radan alusta, niin olisi ollut helpompi hiffata tuo kohta itsekin!

  VastaaPoista
 9. Noora,
  Piilotin ensin vain omaa kapulaa metsään Jäynälle. Kun se osasi etsiä metsästä vaikeistakin piiloista oman, heitin kapulan hajustamattomien kapuloiden joukkoon ja pyysin etsimään samalla käskyllä. Muutaman toiston se vei, mutta hoksasi sitten, että haluan tosiaankin sen OMAN kapulan, enkä mitä tahansa kapulaa. Samoin olen opettanut tunnarin Aksullekin. :) Mutta opetustapojahan on varmaan yhtä monta, kuin opettajiakin!

  Eeva,
  Meilläkin oli eilen kivan aurinkoinen pakkaspäivä. Tänään tasaisen harmaata >:(

  Bea,
  Aika paljon! :D Mulla on tällä hetkellä kapuloita 40-50 kappaletta. Ihan alkeisvaiheessa otin joka toistoa varten puhtaat kapulat. Nykyään käytän noita samoja kapuloita. Heitän ne vain pihalle tuulettumaan päiväksi tai kahdeksi. Toki jos teen pari toistoa peräkkäin, niin vaihdan kapulat välissä (eli en tee samoilla). Kyllä se koira homman hoksattuaan erottaa sieltä joukosta sen kapulan, jossa on tuorein haju. Ainakin meillä tuntuvat erottavan ihan ongelmitta ;)

  Ratapiirroksia olen ihan tosi laiska piirtämään. En edes tiedä onko minulla enää koneella sitä ohjelmaakaan :D

  VastaaPoista
 10. http://nokkonoutaja.blogspot.fi/2012/11/blogihaaste.html Tossa sulle blogihaaste (:

  VastaaPoista
 11. Jäynä on kyllä mahtiotus blogin perusteella! Varsin näppärä koira jo noin nuorena ja parin vuoden päästä vielä näppärämpi (tosin siihen mennessä ootte suorittanut tokon läpi, mitäs sitten?)

  VastaaPoista
 12. Tulin ekaa kertaa teiän blogiinne ja ensimmäiseksi tuli ihastus tohon otsikkokuvaan. Tosi söpö! Näkyy kamerakin pysyvän hyvin kädessä tämän postauksen kuvien perusteella.

  Pitää alkaa lukijaksi.

  VastaaPoista
 13. Salluska,
  Kiitos! :)

  Jannika,
  Jäynä on kyllä oikeinkin näppärä :) Tokon (ja agilityn ja paimennuksen) ohella Jäynän olisi tarkoitus tutustua tulevaisuudessa myös pk-puoleen. Siis jos ohjaajan aika joskus riittää :D Tällä hetkellä toko ja agi vie niin paljon aikaa, että pk on se "sitten seuraavaksi". :)

  Kirsi,
  Kiitos ja kiva kuulla, että blogi miellyttää. Itsekin tykästyin teidän blogiin :)

  VastaaPoista