keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Vie meidät viimeisiin kohtauksiin, vie ennen kuin ei ole kysymyksiä

Kysymyksiä on tullut tällä kertaa Riitalta, Jeminalta ja Nokon blogista. Tässäpä niihin vastaukset. Olen taas tylsimys, enkä haasta ketään. Kuvat on kaivettu puhelimen kätköistä. Viime aikoina ei mustan, mustavalkoisen ja mustavalkoharmaan koiran kuvaaminen mustanruskeanharmaata taustaa vasten ole ihan kamalasti innostanut. Etenkin, kun sitä aurinkoa ei ole näkynyt, taivaalta on useimmiten tullut "valoisaan aikaan" vettä ja päivä on lyhyt. Tällä hetkellä tosin pyryttää lunta! Sitä pitäisi ilmeisesti tässä seuraavan vuorokauden aikana tulla runsaastikin.Haluatko/olisitko halunnut koirista/eläimistä itsellesi ammattia? Miksi/Miksi ei
Halusin jossain vaiheessa lapsena eläinlääkäriksi. Aina siihen asti, kunnes ymmärsin, ettei minusta olisi suorittamaan leikkauksia saati sitten lopettamaan eläintä.

Onko sinulla rotua, joka jollakin tavalla kiehtoo, mutta et pysty sellaista hankkimaan?
Eeeeei ainakaan nyt tule mieleen mitään.

Kuinka paljon koirat vievät aikaasi (ts. onko sinulla "muuta elämää")?
Ai onko jotain muutakin elämää olemassa? :D Koirat vievät kyllä ison osan ajasta tai ainakin ne rytmittävät päivät tietyllä tavalla. Joku koiraton voisi todeta, että leijonanosa ajastani uppoaa koiriin: Niiden kanssa harrastamiseen ja niiden huoltamiseen. Itse kuitenkin koen, että minulla on vain tämä elämä ja koirat kuuluvat osana siihen kokonaisuuteen. :)

Mitä mieltä olet rotusekoituksista, jotka on nimetty uudeksi roduksi (labradoodle jne.)?
En oikeastaan mitään mieltä. En ole perehtynyt asiaan sen kummemmin.

Koiraharrastuslaji, jota et ole koskaan ymmärtänyt? Perustelut.
Hmhh.. Pallon paimennus? Se ei kyllä taida olla varsinaisesti laji, mutta kyllä sen tiimoilta ainakin kursseja järkätään! Toki tämäkin "laji" on paikkansa lunastanut, jos se johtaa siihen, että muutama koira lisää saa viettää aktiivisempaa elämää.

Jos pitäisi valita joku maa, johon haluaisit lähteä kisa/näyttelyreissulle, mikä se olisi? Perustelut mukaan.
Jos mitään rajoitteita ei olisi (lennon pituus, matkan hinta jne), niin suunnaksi otettaisiin ehdottomasti USA! Sielläpäin aussieilla on omia ASCAn alaisia kisoja paljonkin, voitaisiin lähteä niitä katselemaan! USA ylipäätään on sellainen maa, johon vielä joskus matkustan.

Oletko koskaan katunut, että hankit koiran?
Valehtelisin, jos väittäisin, ettei niitä hetkellisiä katumuksenkin hetkiä olisi ollut. :D Yleensä ne ovat olleet nopeita väsyneenä läpikäytyjä hetkiä. En minä koiristani luopuisi, vaikka toisinaan olisikin mukavampaa esimerkiksi sadepäivinä vain lojua sohvalla, kuin raahautua ulos lenkkeilemään.

Noloin hetki koirasi kanssa?
Noloimmat hetket on koettu ehdottomasti Hannin kanssa. Ensimmäisestä on jo vuooosia ja vuosia, tapahtui aikana ennen Elvistä. Olin isän kanssa matkalla mummolaan, kun pysähdyttiin huoltsikalle pitämään taukoa. Mummolleni on matkaa useampi sata kilometriä ja päästin Hannia autosta jaloittelemaan. Yleensä se oli ihan äärimmäisen tottelevainen ja siksi päästin sen hihnatta ulos autosta. Hannipa päätti rynnistää huoltoaseman myymälään lähteneen isäni perään ja juoksi huoltoaseman sisälle (liukuovet sille avasi ystävällinen vanha pariskunta). Hävetti ihan kamalasti hakea koira sisältä. Hanni ei edes ollut löytänyt isääni, vaan oli jossain karkkihyllyjen välissä epäilemättä matkalla kohti pulla/hodaritiskiä tms.

Toisen kerran Hanni otti jalat alleen ihan vanhoilla päivillään. Olimme uimassa ja minulla oli koirista vain Hanni mukana (laatuaikaa kahdestaan jne). Yhtäkkiä huomasin, että Hanni oli hävinnyt, eikä sitä näkynyt missään. Sillä oli jo silloin huono kuulo ja en siis voinut edes kutsua sitä. Olin suurinpiirtein varma, että se on eksynyt, vaan vielä mitä! Sieltä se löytyi yhdestä niemenkärjestä: Vanha pariskunta istui heittelemässä pullaa sorsille ja yllättäin Hanni istui vieressä kerjuulla. Kas, kun ei ollut heittäytynyt järveen pullien perässä..Onko sinulla joku koiratapahtuma, johon osallistuminen on muodostunut perinteeksi?
Messariin olen osallistunut turistin ominaisuudessa jo monena vuotena! Yhden kerran olen sinne omankin koirani ilmoittanut: Elvis otti osaa voittajaan joskus, öh, vuonna 2003. Agilitytapahtumista Stadi Games oli ennen sellainen pakkopäästä -tapahtuma. Tämä siis silloin, kun se vielä järjestettiin Laakson ratsastuskentällä. Otin osaa Laakson ratsastuskentällä järkättyihin agikisoihin Hannin, Elkun ja myöhemmin sitten Remyn (Jäynän äiti) kanssa.

Oletko koskaan harkinnut tuontikoiraa? Miksi/miksi ei?
Olen kyllä. Jäynää ottaessa kävin läpi naapurimaidenkin aussietarjontaa siinä vaiheessa, kun Remyn tiinehtyminen ei ollut vielä varmaa. Tulevaisuudessa voisin ehdottomasti kuvitella hakevani koiran ulkomailta, jos sieltä haluamanilainen yhdistelmä löytyisi.

Jos pystyisit ajatuksesi voimalla toteuttamaan yhden seuraavista asioista, mikä se olisi ja miksi? A) Kaikille kodittomille koirille kodit B) Koiranäyttelyiden lakkauttaminen C) Sairaaksi ylijalostettujen rotujen kadottaminen maapallolta
Valitsen c-kohdan. Olen ymmärtänyt, että muutama rotu on ajettu siihen pisteeseen, ettei niitä ihan pienellä vaivalla enää terveiden kirjoihin elvytetä.

Mikä piirre/tapa koirassasi saa sinut näkemään vaaleanpunaista?
Elviksellä on liikuttava tapa katsella ujosti kulmiensa alta. Se teki sen jo ensimmäisenä päivänään meillä ja se tapa sulattaa edelleenkin sydämen. Jäynää taasen on hankala vastustaa, kun se luikertelee syliin. Se ei siis tosiaankaan hyppää, vaan luikertelee. Aksu sitten on hellyyttävän ilahtunut uusista leluista. Se on kohtalaisen iso koira ja näyttää pöhköltä, kun se kiemurtelee pitkin lattioita (onnesta sykkyrällä) jonkin pienen upouuden vinkulelun kanssa.

Entäpä punaista?
Elvis ei kertakaikkiaan osaa olla raivostuttava. Ikinä. Eivät maailman kilteimmät koirat osaa olla muuta, kuin kilttejä. Yritin kyllä kovasti miettiä milloin Elvis olisi saanut minut näkemään punaista, mutten tosiaan keksinyt!

Jäynällä sen sijaan on edelleenkin toisinaan tapana harrastaa pieniä tuhotöitä ja kun se pari viikkoa sitten söi melko uuteen talvitakkiini pari valtavaa reikää, niin kieltämättä näin hetken aikaa punaista..

Aksulla on muutamat koirat, joita se inhoaa ja niille sen on aina lenkkipolulla saatava sanoa rumasti. Tapaa on yritetty kitkeä pois, mutta sitkeässä istuu.. Namien kanssa sentään onnistuu hiljaisempi ohitus, vaikka silloinkin on vähintään häntä nostettava komeana puuhkana selän päälle ja vähän tuhistava paheksuntaa ohikulkevalle ärsyttävyydelle.Sorrutko ostamaan koirallesi tavaroita, koska ”tää on niin söpö, pakko ostaa”?
Pakko myöntää, että näinkin on käynyt. Yleensä tosin pyrin perustelemaan hankinnat jollain tarpeella. Viimeisimmät söpöt ostokset on fleecepuku Jäynälle (Näätä on ainakin näin karvattomana melkoinen vilukissa, että tarpeeseenhan se puku toki tuli) ja vaaleanpunaisin tassukuvioin koristeltu karva-alusta (autoon, koirille lämmikkeeksi ja pehmukkeeksi).

Osallistutko harrastusseurassasi ja/tai rotujärjestösi talkootöihin?
Osallistun kyllä. Tällä hetkellä koulutan pentukurssilla.

Jos koirasi olisi ihminen yhden päivän, mitä työtä se tekisi?
Aksu olisi puuartesaanin töissä. Niin tai metsurin hommissa! Jäynä olisi ärsyttävän pirteä ja tuhat sanaa minuutissa suoltava puhelinmyyjä. Elkku sopisi ihan loistavasti päiväkotiin lastenhoitajaksi! Ainakin se jaksaisi innostua pehmoleluleikeistä ja taatusti jaksaisi kuunnella lasten juttuja kärsivällisesti ja pelaisi pienokaisten kanssa kimbleä uudestaan ja uudestaan aina yhtä innoissaan.

Suurin tuhotyö jonka koirasi on tehnyt?
Hmm. Suurin.. Hanni raapi kodinhoitohuoneen ovesta maalipinnan pilalle. Muistelisin, että se oli vähintäänkin kallein tihutyö. Elvis lussutti yhdet rintaliivit rikki ja sen lisäksi se ei tainnut sitten edes tuhota. Aksu tuhosi myös ihan tosi vähän, voisi sanoa, että ei juuri oikeastaan ollenkaan. Sen kerran, kun se sitten päätti kokeilla hampaitaan johonkin, niin uhriksi joutui edellisenä päivänä ostamani kenkäpari. Kieltämättä harmitti.

Jäynä sitten.. Näistähän voisi kirjoittaa ihan kirjan. En tiedä, mikä varsinaisesti olisi suurin. Kallein on ehkäpä juurikin se äskettäin tuhottu pitkä talvitakkini. Suurin sanan varsinaisessa merkityksessä on keittiön matto (tai oikeastaan matot), jotka se repi aikansa kuluksi riekaleiksi. Pikkuruiseksi silpuksi pureksittu kameran muistikortti ei sekään ihan parin euron juttu ollut. (halpoja tihutöitä eivät myöskään ole olleet tuhotut kuoripuvun housut, goretexlenkkari, seinään askarreltu reikä tai sohva. Näin muutaman mainitakseni)

Oletko perustanut Facebookiin koirallesi sivut? Miksi tai miksi et?
En ole. Jotenkin en koe tarpeellisena. Koirien kuulumiset tulee kerrottua blogissa ja omalla facebook-tililläni jo muutenkin.

Mikä tekee hyvän koirablogin?
Hyvät kirjoitukset. Plussaa hienot kuvat ja kiva ulkoasu. Täysin kuvattomia tai hyvin vähäisillä kuvilla varustettuja blogeja en oikein jaksa seurata, muuta kuin ihan poikkeustapauksissa :)

Miksi pidät itse koirablogia?
En oikeastaan itsekään tiedä. Aloitin bloggaamisen vähän vahingossa ja mielenkiinnosta, kun reissasin Irlantiin au pairiksi ja kun sitten kotiuduin, muutin blogin koirieni blogiksi. Kaipa siitä on vain tullut tapa? Jossain vaiheessa ajattelin, että pitäisin vain puhtaasti valokuvablogia. Valokuvien esittelykin on siis jonkinlainen motivaattori bloggaamiselle.

Näkyykö koirablogin pito treenaamisessasi (otatteko vierailijoiden kommenteista vinkkejä tmv)?
Toisinaan on tullut niin hyviä vinkkejä, että pakkohan niitä on ollut kokeilla! Aina ei tule ajatelleeksi kaikkea itse ja silloin on ihan mahtavaa saada blogiteitse uusia ideoita.

Onko koirien valmennuksen tulevaisuus netissä (ihmiset jakavat treenivinkkejä blogeissa, tekevät videoita, piirtävät ratoja jne)?
Vaikea sanoa. Sen voin kyllä todeta, että paljon olen löytänyt treenivinkkejä netistä ja keskusteluja seuraamalla saanut ideoita, jotka ovat olleet hyviä joko sellaisenaan tai pienesti muokattuina. Netti on kätevä, sitä ei käy kieltäminen.Kuinka päädyit juuri kyseiseen koiraan?
Ensin on tietysti aina ollut se kasvattajan ja sitten pentueen valitseminen. Hannia ja Elvistä ottaessa vain uros oli vaihtoehto ja koska molemmat olivat pentueissaan ainoat urokset, oli valinta hyvin simppeli. Aksuakin ottaessa halusin edelleen uroksen ja tykästyin pentueen kahdesta uroksesta siihen isompaan möhkäleeseen eli Aksuun. Jäynää hankkiessa totesin, että narttu lienee Aksun kaveriksi paras valinta. Kolmesta narttupennusta arvoin kahden pennun välillä melko pitkäänkin, kunnes sitten pentutestin jälkeen päädyin Jäynään.

Onko koiraharrastus sinulle välineurheilua?
Koirat eivät ole harrastusvälineitäni, vaan harrastuskavereitani. Niitä ihan oikeita välineitäkin sitten on tietysti kertynyt; agiin hyvät juoksukengät, koiralle takki, treenilelut jne. Tosin täytyy sanoa, että toko on vielä vahvemmin välineurheilulaji tunnarikapuloineen, noutokapuloineen, ruutuineen ja kaikenmaailman kartioineen!

Mikä on koirasi pahin tapa?
Ne jo kertaalleen mainituksi tulleet jutut: Jäynällä tuhotyöt ja Aksulla niille inhokkikoirille rähiseminen.

Minkä rotuisen koiran haluaisit vielä, miksi?
Ehkäpä sen bordercollien, joka oli vahvana vaihtoehtona niin Aksua kuin Jäynääkin ottaessa. Siksi, että arvostan koirassa monipuolisuutta, miellyttämisenhalua ja hyvää koulutettavuutta. Monipuolisuus rajaa myös koiran koon sinne maksien puolelle ja vielä tarkemmin niihin pk-oikeudellisiin rotuihin.Kolme adjektiivia, jotka kuvaavat parhaiten koiraasi?
Elvis: Kiltti, hönö, utelias.
Aksu: Terävä, äänekäs, itsepäinen.
Jäynä: ahne, vilkas, välkky.

Mitä harrastat koirasi kanssa?
Tällä hetkellä agilitya ja tokoa enimmäkseen. Tulevaisuudessa olisi tarkoitus perehtyä myös pk-puoleen Jäynän kanssa. Niin ja talvisin lajivalikoimamme laajenee vetohiihdon verran.

Millaisia ovat koirasi lempilelut?
Elviksen ja Aksun lemppareihin kuuluvat kaikenmaailman pehmolelut! Jäynän mielestä pehmolelut ovat puhtaasti tuhoamista varten, joten Näädälle käyttökelpoisimpia leluja on erilaiset pallot, joista se tykkääkin kovasti.

Millaista ruokaa syötät koirallesi?
Kaikki kolme barffaavat.

Missä koirasi nukkuu yöt?
Aksu nukkuu keittiössä lähellä jääkaappia tai olohuoneen sohvalla. Jäynä nukkuu työhuoneessa omassa pedissään. Elvishän sitten asuu vanhemmillani, mutta olen ymmärtänyt, että Elkku viihtyy parhaiten sohvalla, eteisessä kenkien vieressä (!?) tai makuuhuoneessa omien ihmistensä lähellä.

Kuinka paljon ulkoilutat koiraasi päivässä?
No tämähän nyt sitten vaihtelee ihan tosi paljon. Viikonloppuisin saatetaan poikkeuksellisen nätillä kelillä olla ulkoilemassa melkein koko päivä, kun taas sitten huonolla kelillä arkisin lenkkimäärät on ajallisesti vissiin jossain muutaman tunnin kieppeillä.

Käytätkö koiraasi koirapuistossa ja mitä mieltä olet niistä?
Tällä hetkellä ei käytetä, mutta kaupungissa asustellessa Aksu pääsi tyhjään puistoon juoksemaan aina silloin tällöin. Ihan vain siitä syystä, että se oli ainoa turvallinen (kävelymatkan päässä oleva) juoksutuspaikka. Nykyään meillä on metsää ja peltoa sen verran tässä vieressä, ettei puistoille ole tarvetta. Sanoisin siis, että kaupunkikoiralle puisto voi oikeasti olla ihan hyväkin juttu, tietyin varauksin.

4 kommenttia:

 1. Jollakin on vähän hyvä kamera puhelimessa! .______. *kateellinen*

  VastaaPoista
 2. Haha :D No on se ainakin ihan kohtuullinen! Tokihan nuo on sitten vielä kevyesti kuvankäsittelyohelman kautta pyöräytetty :) Että ei se ihan NOIN hyviä kuvia ota :)

  VastaaPoista
 3. Voi, mulla tuli ihan hirveä ikävä koiraelämää katellessani näitä kuvia! Niisk. Noihin vaan kiteytyy niin ihanasti se tavallinen arki koiran kanssa, josta saa ihan hirveästi energiaa ja iloa ittelle.

  VastaaPoista
 4. Voi ei! Sun pitää hommata itsellesi kaupunkikoira! :)

  VastaaPoista